Cum sa ii comunicam unui copil ca urmeaza sa aiba o surioara sau un fratior mai mic?
Chiar daca sunteti divortat(a), copilul dumneavoastra trebuie sa stie ca a luat nastere dintr-o poveste de iubire si ca a fost dorit.
Nu ii povestiti copilului istorioare cu berze. Aceste povesti stravechi nu fac decat sa amane momentul in care va trebui sa ii explicati cu adevarat cum se fac copii. In plus, aceste povestioare prezinta drept inconvenient notiunea de hazard: copilul pare sa fi venit de nicaieri, intr-o zi frumoasa, dar fara sa fi fost dorit sau asteptat. Deci, explicatia dumneavoastra trebuie sa vehiculeze notiunea de dorinta, de iubire.
Atunci cand mama este insarcita si copilul intrevede cu oarecare ingrijorare venirea pe lume a unei surioare sau unui fratior mai mic, tot ce trebuie sa faceti este raspundeti intrebarilor sale, incercand sa il linistiti pa cat puteti. Explicatii ca acesta nastere a fost dorita asa cum a fost dorita si a sa si ca fiecare bebelus este diferit, chiar daca este vazut intr-o maniera identica. Insistati pe faptul ca acesta nastere nu va afecta cu nimic iubirea pe care o aveti pentru el.
Observarea animalelor im mijlocul naturii, fie ca este la tara, in parcuri sau in gradinile zoologice, ii va oferi copilului puncte de plecare pentru raspunsurile pe care urmeza sa si le dea. Fiti, asadar, receptivi la intrebarife pe care copilul vi le pune in aceste momente si raspundeti-i simplu si clar.
Daca aveti animale domestice (pisici, caini, iepuri, hamsteri…) profitati de perioadele lor de reproducere sau de imperechere pentru a-i tine copilului o mica lectie pe aceasta tema. Observarea acestor fenomene naturale ii va oferi copilului raspunsuri la intrebarile sale.
Evitati, totusi, sa ii aratati copilului filme despre imperechere, care vor putea sa-I socheze si sa-i lase imaginea unui act negativ, dureros.
Interogarea asupra vietii poate sa mearga mana in mana cu meditatia asupra mortii, la care copilul va va antrena. Va dori sa stie ce exista inaintea lui si dupa el, deci va incepe sa constientizeze notiunea de moarte. Deci pregatiti-va sa abordati subiectul cu precizie: toata lumea se naste, apoi moare, acesta este mersul firesc al lumii. Indepartati notiunea de mister si frica ce poate sa rezulte de aici.
Imediat ce veti simti ca exista la copilul dumneavoastra dorinta de a intelege mecanismele, profitati de o plimbare in gradina, pentru a-I face sa observe ciclul vietii si al mortii, care sunt proprii tuturor elementelor naturii: explicati-i cum frunzele mor si sunt inlocuite de altele noi, cum pasarile clocesc etc. Aceste explicatii concrete vor imbogati dialogul.