Oamenii au inceput sa sape dupa apa inca de mii de ani. La inceput „forajul” era facut cu lopeti, galeti si unelte pe care oamenii le foloseau pentru a ajunge la apa din pamant. Cele mai vechi fantani au fost gasite in Israel si China. Odata cu cresterea poluarii, apa extrasa de la o adancime mai mica este foarte posibil sa fie contaminata cu diferite substante, de aceea cel mai bine este ca sa forati un put la o adancime mai mare, recomandata de specialisti.
Despre roci, apa si foraje in linii mari
Dupa cum probabil stii de la geogarfie, scoarta terestra este impartita in trei categorii de roci: magmatice, sedimentare si metamorfice. Care la randul lor sunt impartite in alte doua categorii: roci impermeabile (acesteabnu permit circularea apei in subteran si nici infiltrarea ei) si roci pemeabile (acestea permit infiltrarea si circulatia apei de la subrafata spre subteran). Mai simplu spus, rocile permeabile (nisipul, pietrisul, gresiile, calcarul, etc…) sunt cele care permit apei de la ploaie sa se infiltreze la subteran. Forarea unei fantani presupune intr-un prim pas identificarea pozitiei acestor roci permeabile si exploatarea lor pentru extragerea apei de la dimensiuni adecvate tipului de foraj de care are nevoie fiecare client.
Doua tipuri de foraje, pentru nevoi diferite
In functie de cerinta ta si de ce tip de foraj ai nevoie, firma iti poate fora un put de mare adancime sau la o adancime mai mica. Daca ai nevoie de apa doar pentru irigatii, este suficienta forarea unui put de adancime mica care poate avea doar 50 m adancime. Apa extrasa de la o astfel de adancime nu este potabila, contine un procent mare de imputitati si are mai multe sanse sa fie contaminata cu substante poluante de la suprafata solului. Daca ai nevoie de apa pentru consum, baie si nevoi zilnice, alege un foraj de mare adancime. Forarea unui foraj pentru apa potabila se face la o adancime de peste 100 de metrii, insa iti asigura apa buna de baut pe care o poti folosi atat la gatit cat si la baie fara sa iti faci griji de puritatea acesteia. Un simplu test al calitatii apei v-a fi de ajuns ca sa te convinga ca apa este buna de consumat pentru toata familia, astfel poti renunta la apa imbuteliata si mai ales la apa de la reteaua de alimentare a orasului tau.
Alege sa lucrezi cu profesionisti in foraje puturi
O lucrare de foraje prost facuta este greu de reparat iar costurile sunt foarte mari. Uneori nu se poate face nimic pentru recuperarea lucrarii, de aceea este bine sa nu risti de la inceput si sa te bazezi pe o companie specialiata in acest domeniu.Intra pe unlink.ro si gasesti zeci de firme care te pot ajuta sa forezi.