Punctuletele albe care apar pe fata, langa ochi, care nu sunt nici cosuri, nici puncte negre, se numesc milia. Acesta este un mic chist epidermic situat in regiunea superficiala a pielii, al carui continut nu este sebum, ci cheratina, substanta care formeaza stratul cel mai superficial al pielii.
De ce apar?
Milia este foarte frecventa la nou-nascuti, dar poate aparea la orice persoana, in special atunci cand pielea este in proces de vindecare. Este rezultatul proliferarii celulelor epidermale din derma, care se poate datora unei tendinte genetice sau procesului local de vindecare.
Cum se elimina milia?
Pentru a extrage aceste mini-chisturi este necesara o curatare profunda a pielii. Si, pentru a fi mai sigur si mai eficient, trebuie sa fie facuta de un profesionist specializat.
Exista tehnici si echipamente care faciliteaza extragerea miliei. Estetica clinica, de exemplu, utilizeaza vapori de ozon imediat dupa exfoliere pentru a ajuta la deschiderea porilor si pentru a lasa pielea mai moale.
Astfel, in plus fata de drenaj, utilizarea de creme exfoliante, peeling de cristal sau aplicarea chimica a acidului retinoic, pot fi necesare pentru a extrage milia.
Dupa indepartarea miliei, un dispozitiv de inalta frecventa poate fi folosit pentru a ajuta pielea sa se vindece si sa se relaxeze. De asemenea, se aplica o masca, de obicei calmanta, in functie de fiecare tip de piele, timp de aproximativ 10-20 de minute, pentru a reduce iritarea si pentru a calma zona afectata.
Cum sa prevenim aparitia de pete albe pe fata
Pentru a preveni aceste mici chisturi, este esential sa aveti o igiena faciala adecvata. Trebuie sa va spalati bine fata nu numai dimineata, ci si seara, deoarece poluarea si aerul pot lasa urme pe pielea noastra, chiar daca nu le vedem. Si daca ati folosit machiaj, trebuie sa va curatati inca o data pielea. Nu numai ca trebuie sa indepartati machiajul de pe piele, trebuie sa il spalati cu un sapun specific sau, daca nu aveti de fata, sapun neutru