Trairea din plin a sarcinii si pregatirea corpului pentru efortul fizic al nasterii cer o disciplina sportiva moderata, regulata si adesea lipsita de constrangere. Aceasta poate insemna sa mergi pur si simplu sa cumperi paine pe jos in loc de a te urca in masina. Daca nu ai facut niciodata sport, este un moment potrivit ca sa incepi usurel.
Daca esti sportiva, vei putea sa continui, in general, sa practici sporturile pentru care esti antrenata. Trebuie numai sa eviti activitatile violente si competitiile. Sporturi recomandate in timpul sarcinii: mersul pe jos (sau footing-ul) inotul,dansul ,gimnastica,yoga,canotajul, bicicleta,golful.
Mersul pe jos (sau footing-ul) Iata cele doua sporturi aflate pe timpul sarcinii pe primul loc. O jumatate de ora de mars pe zi este benefica, chiar necesara pentru corpul tau. Mersul activeaza circulatia sanguina, exerseaza respiratia, favorizeaza functionarea intestinului supus adesea constipatiei si elibereaza de stress. Pe de alta parte, el furnizeaza oxigen bebelusului. Alege de preferinta un loc bine oxigenat, cum ar fi un parc, o gradina, o padure, malul marii
Inotul Exercitiu muscular si respiratoriu esential, inotul provoaca de asemenea?,o senzatie de bunastare si de destindere. In apa devii tot atat de usoara si-de supla ca atunci cand nu aveai burta. Picioarele umflate si durerile de spate dispar subit. Incearca sa mergi la piscina de cel putin doua ori pe saptamana. O singura precautie care trebuie totusi luata: nu plonja !
Practicat usurel, dansul este o activitate foarte recomandata. El dezvolta muschii si activeaza circulatia sanguina, dand suplete articulatiilor bazinului. La sfarsitul sarcinii evita sa executi figuri prea acrobatice, deoarece poti fi dezechilibrata de greutatea abdomenului. Deci, fara rock indracit !
Gimnastica favorizeaza dezvoltarea si supletea muschilor si cirţulatia sanguina si oxigenarea plamanilor. Prefera gimnastica la sol. Exercitiile bara, paralelele, inelele si alte discipline acrobatice comporta un risc sporit de cadere. Daca nu esti o gimnasta de performanta, vei putea sa te multumesti cu exercitiile de respiratie, de musculatura si de relaxare prevazute in cadrul pregatirii pentru nastere.
In egala masura filozofie si sport, yoga se bazeaza pe stapanirea propriului corp si spirit. Ea cuprinde in esenta exercitii de concentrare si relaxare care sunt adesea utilizate in cadrul cursurilor de pregatire a nasterii. ” Adevarata’” yoga cere mai multi ani de ucenicie. Ea este recomandata mamicilor care o practicau si inainte. Daca doresti sa incepi yoga in timpul sarcinii, apeleaza la un profesor.
Canotajui,vaslitul este un exercitiu foarte bun pentru dezvoltarea abdominalilor, in timp ce gestul de a vasli intareste sanii si este excelent pentru oxigenarea corpului. La sfarsitul sarcinii, va trebui totusi sa intrerupi canotajul din cauza burtii incomode…
Activitate recomandata la inceputul sarcinii pentru plimbari aerate si oxigenatoare, bicicleta va trebui !asata garaj din momentul in care volumul burtii risca sa te dezechilibreze, provocand caderi. Daca locuiesti la oras, renunta la bicicleta ca mij!oc de transport, riscurile de accident de circu!atie fiind foarte mari. Un mijloc bun de a face ciclism fara pericol este de a inchiria sau de a avea o bicicleta de apartament. Folosirea ei este deosebit de recomandata pentru redobandirea siluetei dupa nasterea bebelusului.